My Owned Preloved Item To Let GO

My Owned Preloved Item To Let GO
my.mini.bundle

Thursday, August 5, 2010

Hari Penting



bulan ni anak saya da 5 bulan..nak start bg solid fud la.. sb dia da ada tanda2 lapar tue.. horey! tak sabo nak mem"blend" bubur + ikan bilis.. lama2 da malas bosan, bagila nestle cerelac..hehehe
 nestle cerelac pinjam gambo ko kejap

Erm... kenapa saya diam seribu bahasa? hikhikhik.. saya siapkan kerja thesis saya..dan alhamdulilah da siap n da email da pon..okeh.. so, boleh concentrate dgn benda bukan2 pula selama 5-6 hari..hihihi 

dalam pada sebok sakan dgn abiskan chapter 1 sempat gak gurau senda dgn aisya..then ape yg dia buat kt laptop mama...
eh..eh.. dia yang lebeh ..
video

tapi rumah tak berkemasla sebab mata dok tengok keje jer..huhuhu.. sampai rambang rabun mata sudaa..

masak, sempat..last monday morning i went to "pasar".. sementara en suami blom g keje, i pon rembatla kete dia kejap n beli ikan sume2.. beli ape2 yang rasa teringin sebab kang da puasa, statla mengada nak mkn benda tu benda ni.. so, sempurnakan hariku dgn segala benda yang teringin oleh perot tamak ni..

okeh.. nak cite pasal resepi pula...

untuk resepi ini
masak lemak sayur turi

- (1 bwg besar, 1 sudu teh udang kering, 3 bawang putih) semuanya ditumbuk okeh! dan carrot kalau nak bagi sayur colorfull
- jerang atas api sampai mendidih sambil masukkan santan yg di bancuh dgn air (saya guna santan kotak jer sb al-maklumla)
- nak jadi kaler kuning mcm saya, letak serbuk kunyit sikit tapi nak putih,takmola letak kunyit tu ye
-da mendidih, letak sayur turi..tambahkan air kalau rasa sayur lagi banyak dari air..hihihi

sambal tumis udang

tumiskan - (1 bwg putih + 2 bwg merah + serai) di tumbuk.. sampaila naik angin bau masa tumis tu..
then masukkan cili kisar..kacau sampai naik minyak..
patu letak air asam jawa (untuk kuah)
kemudian masukkan udang.. 
agak2 udang da masak, letak gula sikit.. 
kirai2kan bawang besar yang di potong bulat 
patu siap!

mee goreng mamak

okeh! 1st time cuba mee goreng mamak nih..huhu sebenarnya saya suka sangat makan mee grg tapi sejak kawin baru 2 kali buat sebab en suami suke makan nasik goreng! huhuhu

nota: gambo ni begegar sape punye tangan snap?

ok, senang jer..org lain tak taula..

saya tumiskan (1 bwg puteh + 2 bwg merah) sampai naik bau
kemudian saya masukkan cili kisar sedikit n masak sampai naik minyak
masukkan kicap pekat (saya suka hitam-hitam!!) dan sedikit sahaja air (bole letak udang + sotong kat sini)
then kacau sampai mendidih..
saya pecahkan telur dan segara kacau.. 
agak2 telur da masak, masukkan mee kuning!! kacau2 patu siap!

(sayur mmg takda sebab saya suke order "mee goreng mamak taknak sayo!)



 okeh!! mau tido! esok hari kamis.peruntukan masa utk cuci baju n kemas umah n lyn cik kepochi n bertenet! =p

nur amira izzati & nur aisya nabila 


enjoy the picta of those kids.. sejuk ati tgk budak2 ek?



4 comments:

  1. Jihan buat thesis tajuk apa ye..? saya pun buat thesis juga ni..

    ReplyDelete
  2. tajuk environmental reporting practices lina..huhu lina?

    ReplyDelete
  3. tajuk non-food Halal product..hishhhh, macam manalah Jihan bahagi2kan masa antara kerjaya, belajar dan family? saya yang belum ada anak ni rasa macam huru-hara je..

    ReplyDelete
  4. hikhikhik.. aritu lecturer pon ada suggest suh wat topic non food halal:whistleblower tau.. menarikla topic non halal tu..banyak contribution..

    lina.. jihan slalu buat schedule.. ok, harini cuci kain, esok kemas umah, arini buat thesis, esok tengok tv!! hihi...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails