My Owned Preloved Item To Let GO

My Owned Preloved Item To Let GO
my.mini.bundle

Friday, August 6, 2010

Mother... da one n only!

okeh.. di hari yang mulia ini (penhulu segala hari) bukan mulia hari raya..blom lagila.. saya nak cerita tentang kehidupan dunia...jom baca..

Saya rindu emak!!

saya mmg sgt2 rindu emak saya.. saya yang duduk paling lama dgn dia antara adik beradik, lagipon saya bungsu =p .. dari lahir hingga form 5 dok berkepit dgn mak.. kdg2 mak terpaksa tipu adik beradik lain ckp  

"mak bwk adik pergi kerja!"

sebenarnya..g jalan..bestnyer! 

masa sekolah mak bwkkan bekal..tak pernah mak kasi makan kat kantin wpon rambang mate..banyaknye lauk best!! mungkin sbb tu kasih sayang mak dgn anak2 dia terasala..


ok, mak kerja ofis dulu.. stiap thari mst mak balik sebab nak ambik saya balik sekolah!! wee bestla.. patu ade je makhluk menyebok nak tumpang balik!! seperti shap, muslim, razihan, akmal.. saya slalu borak2 dgn mak n share sume dgn mak..wpon pasal arini gadoh dgn bf baru. adik beradik yang lain tidak serapat saya dgn mak!! (so korg jgn kepoh2 cakap korgla yang paling mak sayang!) thari mak g kerja saya dok rumah aje..kadang2 mak anta g tusyen,kadang saya nek bas ajer..

then saya masuk U..balik tiap2 wekend sampaila saya abis blaja.. keje pon saya akan balik tiap2 wekend.. sumenye sebab saya rindu emak!! saya boleh nangis dalam kete kalau nak berpisah dgn mak! saya teringat or tengok gambo mak, mst nangis..ape lagi sekarang saya jauh dgn mak, kalau jumpa..tengok muka mak mst saya nak nangis.. w/pon mak hepi je.. kenapa ntah..saya mmg sedikit touching!..mungkin sebab mak tak suke marah anak2 dia..nak cakap or didik tentang sesuatu mst mak akan guna psycology (betul ke eja) huhu..mak tak banyak cakap mcm bak! tapi saya sayang mak + bak a lot, a lot, a lot!!


masa kat uni, dalam tempoh 5 tahun mak pergi tengok saya cuma 3 kali.. tapi takpe..i don't mind at all sebab saya yang tak bagi ..ala kan da cakap kat atas saya tiap2 mingu balik. kdg2 sampai gado dgn BF saya sebab every weekend tak pernah spent masa dgn dia..asik2 nak balik jer!!

jap.. buat susu aisya..bangun plak miss universe tu

erm masa da abis blaja saya kene tinggal kat umah angah sebab slalu kene jaga anak dia..ish!!

haikal la

slalu nak suh mak tinggal skali jaga haikal tapi bak tak bagi..huhu.. nak bwk haikal balik pontian angah plak tak bagi.. aleh2 aku jadi mangsa korban. kalau kene tinggal umah angah saya nangis la..hahah then angah mst kene bwk sopim kalau nak saya jaga anak dia!! hikhikhik

mak tak bole tinggak kat umah angah lama2 sebab kat pontian dia kene jaga budak ni
atau ni 
aqel la..

mak sangat hepi untuk anak angah n anak along sebab cucu 1st la katakan..huhu.. ai-man tak kesah okeh! as long as saya dapat tengok mak hepi.. 


bila da ada duit, saya belikan mak number fon yang tak perlu bayar utk senang saya nak cakap2 dgn mak! (sayala yang kene bayar tu..ehehe) satu hari mak nak wish birthday saya then mak kol saya trus nyanyi,

"eppi bufday to you, makan ubi kayu, isap tetek lembu, tido dalam kelambu!!"

pastu tetibe

" eh makcik..sori2..ni fairuz, bukan jihan..jihan ada clas..tak bwk fon".. 

lor.. malu mak tau!! sian dia.. mst dia hope saya yang angkat tau.. guess wat? sbkn masa mak nyanyi sy tak angkat, so mak nyanyi lagi sekali...wee best!dia mmg best sebab stiap kali bday saya kul 10am mst dia kol n trus nyanyi...sebab dia cakap saya lahir kul 10 am..touchingnyer mak saya..

masa nak kawin, mak banyak tolong saya, kuarkan duit untuk saya.. sume saya buat dgn mak sebab masa tu akak2 saya tidak membantu.. takpela..nak buat cmana..wpon masa dorg kawin, saya yang gigih bantu tau.. saya faham, dorg da ada famili skrg..takpe2. mak ada!!

masa akad nikah, 

ada baca2 pasal keluarga sakinah (sapa org jhr mst tau kan) saya nangis dgn mak + bak!! huhu rasa sedih bila dgr mak cakap,

"anakku..maafkan segala kesalahan mak pada mu..hari ini kamu akan berpindah pada jagaan suamimu..ibu mu ini...bla3.." 

mak ai..tak sedeh pulak korang bila mak mintak maaf! mak mana bole mintak maaf dgn anak!! anak yang banyak dosa kan..

tengok pic, bak pon nangis okeh!!

sambung...

bila da kawin mmg jarang sangat dapat jumpa mak..kalau ada pon saya curik2 masa en suami g keje saya lari jap dok umah mak sampai petang..dapat spent masa dgn mak kejap pon takpe..

bila pregnent mak stiap hari kol tanya..after checkup mst kol juga.. (concern tak macam laki aku) best tau ada tempat share n org tu ialah mak kita!

bila nak masuk labor room mak sms saya (nak kol takut nangis, so sms sahaja)

"adik sabar banyak2.. memang sakit tapi adik akan hepi bila nampak baby.. selawat jangan lupa.. minta maaf pada pozi"

bila nk kuar hosp saya harap sangat mak dtg ambik saya (da janji n book mak awal2!) dia yg nak sebab 2 cucu dia, dia yg ambik..tapi tak dapat sebab masa tu mak sakit.. so, saya balik sendirik dgn hubby..masuk2 pintu rumah mak je mak sambut n dia nangis sama dgn saya..
dia cakap..
"adik, mak sedeh sebab tak dapat ambik adik! mak sakit pulak tibe2.."


saya dok umh mak berpantang saya tak susahkan mak sebab mak sakit!..sbb tu aisya mlm ke-2 saya da jaga n mandikan.. takde nk bersenang lenang okeh

masa nak contd pantang umah mertua, mak nangis masa anta saya kat kereta.. abis tak sah kalau saya tak nangis kan!

sekarang mak sakit.. makin kuat! dulu..last yrs, dia slalu ngadu sakit dada n letih..saya bwk dia pg klinik n Dr kompem dia jantung.. bermulala episod tak syok!.. masa tu sy pregnent da 8 bulan.. mak 4 kali masuk icu.. 
saya jaga mak kalau mak kat hosp after aisya takda dalam perut....masa jaga, byk borak2 dgn dia n pesanan dia yg dia ckp pegang sampai mati sb ni  pesanan nenek pd dia...

"adik, biar kita kecikkan ati mak sendiri tapi jgn sekali-kali kecikkan ati mak mertua kita.. mcm mana kita minta maaf pon takkan sama dgn yg dia rasa" 



 mak mertua saya =)

tapi.. saya sedey sb tak dpt jaga mak sampai dia sihat...yerla saya ada aisya dan suami..kdg2 pk tinggalkan dorg lama2 susah juga.. saya tersepit sgt.. saya nak mak tinggal dgn saya memandangkan saya tak kerja tapi mak tak bole naik tangga..rumah saya kene naik tangga sampai 2 tingkat..mak sakit!..sedeyla.. adik beradik lain kerja ...n mak pon ckp dia taknak org lain jg dia kecuali saya...dia tak selesa.. huhu sedey lagi

Dr tak bole buat operation (bypass or ballon) high risk sebab saluran darah mak sangat sempit.so, mak kluar masuk hosp (fyi:dari bulan 5 sampai skrg mak masih admit kat hosp) bak yg jaga mak..

terharu sebab bak sanggup tinggalkan semua buss dia n jaga mak fulltime.. dia ckp dia fhm anak2 sume da berkluarga..

last week masa tinggalkan mak (after jg dia 2 weeks) dia ok.. semlm kol dia ckp dia tak ok.. rupanya after sy tinggalkan dia, dia sakit semula.. tapi kalau kol dia ckp ok je.. smlm baru perasan suara dia lemah. sedih sgt..mcm nak fly g sana.. esok + ahad saya nk ke kl tgk mak.. i miss my mum a lot!!!

n my wish, mak sihat n dapat dukung aisya mcm mak dukung haikal n aqel... n pada aisya, kamu kena sayang mama mcm ni okeh!

nota:korg doakn utk mak saya ok n sayangla mak korg lebih dari org lain..


7 comments:

  1. teringat masa akad nikah dulu...lepas baca taklik..nangis...pastu bulu mata palsu tanggal...

    ReplyDelete
  2. hikhikhik... masa taklik org tak nangis..hihihi

    ReplyDelete
  3. panjang betul entry kali ni..rasa sayu pula membacanya..

    ReplyDelete
  4. emak mmg segalanya kan.. takde perkataan dapat describe betapa kita sayangkan mak.. and ingat.. betapa kita sayangkan mak kita.. hubby pun mcm tu jugak syg kat mak dia...

    ReplyDelete
  5. betol.. sebab mak sorg je kan long..huhuhu sedeyla

    ReplyDelete
  6. huwaaa, rindu mak jugakkkkk!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails