My Owned Preloved Item To Let GO

My Owned Preloved Item To Let GO
my.mini.bundle

Wednesday, May 19, 2010

7 Tips Penjagaan Badan selepas bersalin agar anda kelihatan ramping dan sihat.

b4: gambar after kawin
b4: masa 8 bulan
b4:gambar 9 month
after:hehe kurus ke?


entry ni khas utuk kwn yang sedang expecting or nak deliver baby especially ayu, fairuz, finna, uni..hehe.. tapi khas utk ayula sebab dia yang baca blog sayep slalu.. si fairus tu jgn harap!

erm, kat bawh ni sume amalan tradisional yg patut di buat r.. kalau yg menjaga kite masa pantang tu buatkn, amatla bertuah!!! tapi b4 tu silala beli set bersalin nona roguy yer kerana sangat berkesan!! saya? tak pakai sebab masa membeli tu terpengaruh ngn seller kat kedai n terrr ambik set leesa formula.. 

tapi saya guna 2 barang set bersalin nona roguy iaitu pil pytonatal n minyak herbanika.. bestla sebab pil tu utk melawaskan pembuangan air besar.. so, tak payah teran2. almaklumla masa after deliver n sepanjang confinement period tak bole meneran so kalau makan pil ni tak takot nak jumpe cik toilet hari2 =) minyak herbanika pula utk urut masa dalam pantang.. best!! sebab, licinkan kulit.
 pesan saya:

1.jangan lupe pakai stokin selama 60 hari sebab sejuk!!
2. jangan kene kipas sangat.. jauh2 takpe.. mmg sekarang terpk "mst panas" ye mmg panas tapi masa berpantang kite sangat sejuk oke!! kdg2 berpeluh2 kat luar tapi sejuk n pakai sweater n selimut.. oppss aircond pon jangan oke! hehe.. anak takpe, kite jangan!
3. jgn ke toilet selalu. so, tips saya makan dulu, after stgh jam baru minum air secawan. kompem tak rasa nak buang air selalu
4.nak elakkan bentan or demam gigil2, agak2 rasa mcm tak sedap badan je trus telan panadol oke!
5.mkn limau sunkist banyak2.. utk lawas buang air juga bole kurus!
6. mkn lauk banyak2, kalau bole habiskan tapi ambik nasik sket jer..
7. susukan baby selama dalam pantang.. takpela kalau tak ckup susu.. bole ++ dgn formula juge tapi sila susukan baby sebab bagi dia kuat!
8. enjoyla menu berpantang sebab after pantang tak jumpe lagi da sup2, halia, lada hitam ni.. sume yang berlemak je..huhu cmana org kate after pantang badan tak kembang?? tapi sedap ape mknan berpantang. sangat menyelerakan.. sekarang ni abis pantang teringat plak..tapi takde sape nak masakkan.. huhu.. jangan minum ais ye.. sangat bagus utk buncitkan perot. kalau nak pakai semula suar jeans, jgn minum ais n enjoyla makanan berpantang!! hehehe
8.sile berinternet utuk elakkan bosan! hehehe =p

okei, kite share amalan berpantang org dulu2 dari mysetbersalin.com =)
 
 1.Bertungku 
(slalu kene buat sendiri. kene rajinla.. panaskan batu bata then lalukan kat air paip patu
balut dgn kain bersin or tuala good morning n buatla. senang je.. sambil tengok tv) 
Jangan sekali-kali kita ambil mudah dengan amalan ini. Bertungku
mengecutkan batu merian supaya lemak yang berkumpul di bahagian
perut dapat dipecahkan .
 
Bertungku juga memecahkan darah yang membeku di dalam perut.Di
dalam 
islam sendiri pun amalan ini amat di galakkan kerana ia menjauhkan
perasaan murung atau tekanan jiwa.
 
Cara bertungku amat mudah. Batu sungai di panaskan dalam 15 minit.
Selepas itu ambil batu sungai tersebut dan letakkan ia di atas
lapisan daun mengkudu( keliling batu di tutupi daun).Balut batu
yang berlapik daun mengkudu tadi dengan lapisan kain.
 
Tuam di sekeliling peranakan, pinggul, buah dada dan seluruh
badan. Badan akan terasa hangat dan segar.
  
2.Berurut
 (saya urut 7 hari berturut2 masa hari ke 3 after deliver) 
Berurut melancarkan darah dan melegakan sendi-sendi yang sakit
semasa melahirkan bayi. Semasa proses kelahiran, kita terpaksa 
meneran supaya bayi mudah keluar. 
 
Meneran memerlukan kita untuk menolak bayi keluar dan semasa itu
kita menggunakan seluruh tenaga yang kita ada. Oleh itu selepas 
bersalin badan akan terasa begitu lemah dan perlu di pulihkan
semula.
 
Semasa berurut badan akan terasa hangat dan bertenaga semula.
Pakailah stokin dan baju panas kerana badan cepat berasa sejuk
dan kelihatan sembap dan bengkak terutama sekali di bahagian 
kaki. 
 
3.Berbengkung atau berbarut 
 
(saya pakai bengkung mia. tak bukak 24 hours. mandi je bukak selama 44 hari) 
Berbengkung bertujuan untuk memejalkan semula otot-otot badan,
perut dan pinggul. Ia juga mengempiskan semula perut yang 
menggeleber dan mengetatkan peranakan agar tidak jatuh.
 
Anda perlu berbarut untuk mendapatkan kembali tubuh yang lansing
kerana fizikal badan berubah semasa mengandung . Otot menjadi 
kendur dan perlu di tegangkan semula agar tubuh menjadi kemas
dan lansing semula.
 
Berbarutlah selepas mandi pagi dan setelah di urut. Ulangi semula
pada sebelah petang selepas mandi hinggalah pagi keesokkannya.
  
4 Berpilis (jangan tak pakai plak pilis.. kadang2 tu kite tak pakai sebab pilis tu nnt terabur bila kering)
Oleh kerana badan kita banyak kehilangan darah, kita mudah terasa
pening dan mudah terkena penyakit meroyan.
 
Anda boleh buat sendiri bahan berpilis .Caranya, ambil kayu manis
dan tumbuk sehingga halus. Campurkan dengan sedikit air dan di sapu
di dahi.Mudah bukan?
 
Kayu manis tadi boleh anda sediakan sebelum anda bersalin 
kerana anda tak boleh menumbuk atau menggunakan lesung batu semasa 
di dalam pantang.Di khuatiri peranakan boleh turun kerana
menggunakan 
tenaga dan hentakan lesung / gegaran pada badan.
  
5.Mandi air rebusan daun.
 
(badan bau wangi jer)
Air rebusan daun mengembalikan semula kesegaran urat saraf.Anda 
boleh gunakan daun herba seperi sintok, daun mengkudu, serai wangi
dan daun pandan.
 
Anda juga boleh gunakan pek uncang cucian untuk membasuh luka
di faraj untuk di buat air mandian jika sukar untuk mendapatkan
daun - daun tersebut.
 
 6.Minum ubat periuk
 (yg ni saya tak amalkan sebab tak jumpe nak beli kat mane =( huhu ) 
Ubat periuk atau pun air akar kayu amat baik untuk kesihatan.
Ia melancarkan perjalanan darah, menambah tenaga dan menambah
khasiat
pemakanan . 
 
Ubat periuk juga menyenangkan pembuangan air besar dan mengeluarkan
angin di dalam badan.Ia juga menambah seri muka agar muka tidak
kelihatan pucat.Sekarang telah ada ubat periuk dalam bentuk uncang
dan anda hanya perlu masak air panas dan tuangkan ke dalam uncang 
seperti minum air teh.
 
 7.Tidur dan rehat secukupnya.
 (kalau tak dapat tdo malam sebab anak meragam, tdola waktu siang bila anak tdo) 
Untuk mengelakkan rasa pening anda perlu dapat rehat yang
secukupnyalah.
Bila bayi anda tidur anda ambillah kesempatan itu untuk berehat
atau 
melelapkan mata.
 
Ini kerana kadangkala tidur anda terganggu di waktu malam kerana
bayi
yang menyusu atau bayi anda meragam.Sebolehnya dapatkanlah seorang 
pembantu atau minta pasangan anda untuk membantu anda dalam tempoh 
minggu pertama.
 
Jika anda mahu lakukan sesuatu kerana rimas rumah anda bersepah,
biarkan saja kerana rehat anda adalah lebih penting.
 
Tidur dan rehat yang cukup dapat mengurangkan tekanan perasaan dan 
rasa terbeban dengan tanggung jawab yang semakin bertambah.
 
 

1 comment:

  1. Jamu Dewi Suci (SDM)
    JAMU DEWI SUCI
    Rm65/12 Biji
    cara penggunaa: 2 biji masuk dalam faraj. 4 biji makan. 2 biji setiap hari selama 3 hari.

    SIAPA KAH YANG SESUAI UNTUK MENGGUNAKAN?
    1- Wanita yang belom monopos.
    2- Wanita yang faraj ternganga berlendir dan berair
    3- Wanita yang mengalami keputihan kronik sehingga berbau
    4- Wanita yang mengalami kemaluan berbau
    5- Wanita yang seluar dalamnya basah akibat air dari faraj bukan kencing
    6- Gadis yang tiada perawan untuk menipu Malam pertama.
    7- Wanita yang Rahim kembang lepas bersalin
    8- Wanita Rahim kembang selepas period
    9- Wanita Rahim kembang yang tidak datang bulan
    10- Wanita yang kerap jimak dan suami melepaskan air mani dalam faraj dengan kerap

    Mengapa mereka perlukan produk ini?
    1- Rempah di dalam faraj akan meresap semua jenis air dan lendir
    2- Rempah di dalam faraj akan menyedut semua jenis air termasuk didalam Rahim sehingga Rahim mengecut.
    3- Ketika rempah sedang bekerja Rahim akan mengecut dan akan mengeluarkan segala jenis cecair dan akan turun kemulut Rahim dan jatuh kedalam faraj. Rempah tersebut menyerapnya.
    4- Ketika rempah di dalam faraj ketika melakukan jimak. Rempah tersebut akan menyedut air dari zakar sehingga menpercepatkan air mani keluar.
    5- Rempah didalam faraj akan mengakibatkan faraj mengecut keseluruhannya.
    6- Rempah herba yang di makan akan berfungsi mengecutkan Rahim dan faraj. Rempah bertindak seperti memeras Rahim untuk mengeluarkan air dari dalam Rahim.

    Tindakan balas herba POSITIF kepada pengguna:
    1- Dalam tempoh 1 jam lubang faraj tertutup.
    2- Dalam proses 24 jam terasa berdenyut – denyut di ari – ari / atas V / dalam Rahim.
    3- Terasa kering di faraj
    4- Berdenyut – denyut di bahagian kanan atau kiri ari – ari.
    * ketika rempah yang halus setelah di keluarkan berkondisi seperti tembakau yang bergumpal. ini terhasil dari sisa kekotoran didalam rahim seperti kotoran, air mani yang sudah lama, sisa - sisa darah haid.
    * kesannya selepas dibuang rempah. rahim akan menjadi sehat dan subur. haid akan jadi teratur dan mudah mengandung.

    Situasi Pengguna ketika menggunakan produk ini:
    1- Faraj menjadi terlalu sempit dan kering.
    2- Terasa Rahim kecil dan kecut
    3- Daya kemutan 300% rapat dan sempit di bahagian faraj

    Situasi Pasangan ( suami pengguna) :
    1- Terasa sempit, padat dan susah nak masuk kerana laluan faraj tertutup
    2- Memerlukan foreplay yang panjang untuk menghasilkan air mazi atau pelincir semulajadi.
    3- Mengalami kegelian zakar maksima diseluruh bahagian.
    4- Terasa zakar seperti disedut membuatkan air mani keluar dengan cepat

    Kelebihan Penggunaan produk ini:
    1- Wanita yang menggunakan ini akan menjimatkan tenaga untuk kemutan
    2- Mampu menipu situasi dara

    Tindak balas herba NEGATIF kepada pengguna:
    ~ Jika salah penggunaan digunakan oleh wanita tidak bermasalah seperti dinyatakan diatas akan terjadi terlalu sakit di bahagian faraj. Berdarah dan pedih.

    Dilarang keras untuk:
    1- Wanita yang masih belom melakukan hubungan kelamin atau anak dara atau masih dara
    2- Wanita yang telah monopos
    3- Wanita yang faraj kering ( ketika melakukan hubungan kelamin
    memerlukan bantuan pelincir)

    Berminat sms/whatsapp 0185790420 juge ade jamu Aku dara,masker vagina utk cerah,tegang,ketat juge untk putihkan ketiak..pasti suami anda akan tersenyum lebar! Kembali dara seperti malam pertama! Xcarik lain dah!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails